Ana SayfaDijital AraçlarGoogle Ads9 Soruda Google Adwords (Ads)

9 Soruda Google Adwords (Ads)

Google AdWords (Ads) Nedir?

Google Adwords, 2000 yılında dünyada ve Türkiye’de en çok kullanılan arama motorlarından olan Google’ın, arama motoru pazarlama hizmeti olarak sunduğu, online reklamcılık hizmeti veren, anahtar kelimeler ve tıklama başı maliyet mantığı üzerinden çalışan ücretli bir çevrimiçi reklamcılık platformudur. Google’a ait birçok platformu kullanan kullanıcılar web sitenize çekmenizi sağlayacak bir hizmettir.

Google AdWords 2000 yılında sadece 350 kullanıcıya sunulmuştur.17 yıllık süreç içerisinde Google gelirlerinin %90’undan fazlasını AdWords üzerinden elde etmektedir.

Google AdWords (Ads) Reklamları Nerede Gözükür?

AdWords reklamları (Google arama ağı, Google iş ortağı(Google haritalar dahil) siteler, Google Adsense (Google Finans, Gmail, Youtube) gibi farklı platformlarda reklamlarınız yayınlanır.

Google AdWords’ün (Ads) Faydaları Nelerdir?

  • Google AdWords reklamları ile potansiyel müşterilere düşük maliyetlerle ulaşabilirsiniz. Televizyon, radyo gibi maliyeti yüksek mecraların aksine düşük maliyetlerle sitenizin tanıtımını yapabilirsiniz ve yüksek trafik elde edebilirsiniz.
  • Spesifik hedefleme imkanı sayesinde, reklamlarınızla ilgilenebileceğini düşündüğünüz kişilere ulaşabilirsiniz. Reklamlarınızı bulunduğunuz konuma, size uygun saatlere göre kurgulayabilirsiniz.
  • Google Adwords, ölçülebilir bir platformdur. Bu nedenle yürütülen bütün reklamların verimliliğini ölçebilir, kar, performans ve maliyet gibi metrikleri inceleyerek, istediğiniz sonuçlara ulaşana kadar reklamlarınızı analitik bir yaklaşım ile kurgulayabilirsiniz.
  • Reklamlarınıza tıklamalar gerçekleştiği takdirde maliyet oluşur. Gösterim için herhangi bir maliyet oluşmamaktadır.
  • Google AdWords , Google üzerinden yapılan aramaları web sitenize yönlendirmenizi sağlar.
  • Web sitenizin görünürlüğünü arttırabilirsiniz.
  • Google AdWords, reklamlar üzerinde tam hakimiyet imkanı vermektedir. İstediğiniz zaman bütçenizi değiştirebilir, anahtar kelimeler ekleyebilir ya da çıkarabilirsiniz.
  • Google iş ortağı binlerce sitede reklamlarınızı kullanıcılara ulaştırabilirsiniz.
  • Google Adwords sayesinde işletmenizin tanıtımını yapabilir ve marka bilinirliği oluşturabilir, satışlarınızı arttırabilirsiniz.

Google AdWords’ün sağladığı faydalara birçok web sitesi için ihtiyacı olabilmektedir. Eğer AdWords’ü kullanmak isterseniz, öncelikli tavsiyem AdWords üzerindeki kilit ve önemli kelimelerin tanımlarını öğrenmenizdir. AdWords çalışma mantığı ve reklam optimizasyonları için bu kelimeler oldukça önemlidir. Peki nedir bu kelimeler?

Mutlaka Bilinmesi Gereken Adwords (Ads) Terimleri Nelerdir?

Anahtar Kelime: Adwords‘ün can damarını oluşturun, reklamın konusuna göre belirlenen, yani siteniz veya ürünlerinizle alakalı seçmiş olduğunuz kelime öbekleridir. Bu kelimelerin belirlenmesi için Google AdWords Kelime Aracı’nı (AdWords Keywords Planner)  kullanabilirsiniz.

Kampanya: Günlük olarak bütçe atayabildiğiniz ve hedeflemeler yaptığınız alandır. Google Adwords’e de ihtiyaca göre kullanılabilecek 5 farklı kampanya türü bulunmaktadır. Kampanya türleri hakkında bu adresten bilgi alabilirsiniz.

Reklam Grubu: Kampanyaların alt kümesi olan, anahtar kelime ve reklam metinlerinin gruplanmış halidir.

Gösterim Sayısı: Bir reklamın Googleda aldığı toplam gösterilme sayısıdır.

Tıklama Sayısı: Kullanıcıların reklama tıkladıkları toplam sayıyı göstermektedir.

Tıklama Oranı: Reklam performansınız ve kalite puanlarınız için en önemli metriklerdendir.

(Tıklama sayısı/Gösterim Sayısı)*100 formülü ile hesaplanır. Tıklama oranı ne kadar yüksekse aranan terim ile reklamımızın doğru orantılı olarak ilgi düzeyinin yüksek olduğunu düşünebiliriz.

Tıklama Başı Maliyet(TBM): Reklamınıza yapılacak bir tıklama için ödemek istediğiniz en yüksek tutardır. Bu maliyetin ne kadar olacağı reklamverene bağlıdır.

Geçersiz Tıklama: Adwords reklamın aynı bilgisayardan yapılan tekrarlı oluşturulan sanal tıklamalardır. Google bunu belirler ve bu tıklamalarda herhangi bir maliyet yansıtmaz.

Kalite Puanı: Arama sonuçları ve reklamlarınız arasında belirlenen ilgi düzeyi hesaplaması ile; tıklama oranı, reklam metni alaka düzeyi,anahtar kelime geçmiş performansı ve açılış sayfası performansına göre bir formül geliştirerek puanlama yapmaktadır. 1-10 arasında değişen puanlarda puan ne kadar yüksekse o kadar düşük maliyetle reklam verilebilmektedir. Genel olarak Google üzerinde anahtar kelimemiz aratıldığında ve görüntülendiğinde Google bu faktörlere dayanarak kelime için bu puanları oluşturmaktadır.

İlk Sayfa Teklifi Tahmini: Google, kalite puanı ve ilgili anahtar kelime için gerçekleşen rekabete göre hedeflediğimiz kelimede reklamımızın ilk başta yer alması için tahmini tıklama başı maliyeti göstermektedir.

Site Uzantıları: Adwords reklamlarınıza ücretsiz ekleyeceğiniz ve kişileri reklam ile alakalı başka sayfalara yönlendirme imkanı veren url uzantılarıdır.

Adwords Reklam Sıralaması: Google Adwords reklam ağında yapılan bir arama sonrasında gelen sonuç sayfasında üst tarafta 4 alt tarafta 3 tane reklam yer almaktadır. Hangi reklamın hangi sırada çıkacağı;

Reklam Sıralaması=( Max. Tıklama başı teklif x Kalite Puanı)+ Site uzantıları formülü ile hesaplanmaktadır. Seçmiş olduğunuz anahtar kelimenin rekabet gücü reklam sıralamalarını etkileyen bir unsurdur. Kullandığınız kelimelerin kalite puanları, o kelimeye atadığınız maksimum tıklama başı maliyetiniz ve site uzantıları reklam sıralamasını etkileyecektir. Bu nedenle, siz ve diğer reklam verenler tıklama başı maliyetleri arttırır ya da azaltır ve kalite puanında bir düşüş veya artış meydana gelirse, reklam sıralaması değişecektir.

Google Adwords (Ads) Nasıl Kullanılır?

Adwords, kullanımı son derece kolay bir platformdur. http://www.google.com.tr/adwords/ adresinden kolaylıkla hesabınızı oluşturabilirsiniz. AdWords üzerinde yapılacak ayarlar hakkında dikkat etmeniz gereken kritik noktaların anlatıldığı yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Google AdWords (Ads) Nasıl Çalışır?

Google AdWords’ün can damarı anahtar kelimeler olduğunu söylemiştik. Bir kullanıcı, Google arama motorunda sizin hizmet veya ürünlerinizle ilgili belirlediğiniz herhangi bir anahtar kelimeyi aratırsa, bu aramalarda sizin reklamınız tetiklenecek ve kullanıcıya sunulacaktır. Kullanıcıya iletilecek her bir reklam için bir maliyet belirlersiniz. Google belirlediğiniz maliyete göre kullanıcıları sitenize yönlendirecektir. Açık arttırma sistemi üzerinden çalışan Google AdWords, bütçelerin yüksekliğine göre hareket etmektedir.

Google Adwords Nasıl Reklam Verilir?

Google Adwords, reklam vermek için oldukça kolay bir kaç adımdan oluşur. Ancak Adwords reklamlarını hazırlarken atılacak o bir kaç adım bütün performansınızı etkilemektedir. Anahtar kelime, hedef kitle ve bütçenizi belirlerken sizlere farklı bir bakış açısı geliştirmek için hazırladığım yazıyı okuyabilirsiniz. Bu yazıdaki optimizasyon süreçlerini matematiksel bir metotla yaparak daha etkili, analitik ve şeffaf bir reklam modeli hazırlamayı öğrenmek için bu yazımızı tıklayabilirsiniz.

Adwords reklam performansını ölçmek için üçüncü parti araçları kullanmak, performans takibi için oldukça kritik bir adımdır. Google Analytics, Google’ın sunduğu ücretsiz bir performans ölçüm aracıdır. Google Analytics hakkında bilgi sahibi olmak için buraya tıklayın.

Google AdWords (Ads) Editör Nedir?

Adwords paneli hızlı hareket etmek için uygun değildir. Bu nedenle işlemlerin daha hızlı yapılmasını ve panel dışında çevrimdışı olarak da çalışma imkanı sağlayan, taslak kampanyalar oluşturabileceğiniz ve toplu düzenlemeler yapabileceğimiz araç Google Adwords Editör’dür.

Adwords’ün çok sayıda gelişmiş özelliği barındırması, aranan ögenin bulunmasını zorlaştırmaktadır. Google Adwords Editör uzun süren işlemleri kısa süre içerisinde yapmasını sağlamaktadır. Çok sayıda hesap, kampanya ve anahtar kelimelerin kontrolleri daha hızlı bir şekilde yapılmaktadır.

Bu hizmetten yararlanmak için Google Adwords Editör kullandığınız cihaza göre(windows,mac) indirmeniz ve gerekli kurulum aşamalarını gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Google Adwords (Ads) Eğitimi ve Sertifikası Nasıl Alınır?

Adwords, kullandıkça tecrübe edilecek bir alandır. Konu hakkında yapacağınız araştırmaları küçük bütçeli reklamlarla deneyerek daha hızlı öğrenebilirsiniz. Bu konu hakkında yazılan makaleleri okumanızı, sektördeki kitapları edinmenizi tavsiye ederim.

Adwords sertifikası, Google Partners sayfası üzerinden yapılan, günümüz koşullarında ücretsiz hale getirilmiş bir sınav ile alınmaktadır. Adwords Sertifikası alabilmek için Adwords Temel Düzey ve Adwords kampanyalarından herhangi birinin sınavına girip geçmeniz gerekmektedir. Ancak iyi bir şekilde hazırlanmadan sınava girmenizi tavsiye etmem.

Adwords sınavlarında bir soruya geri dönme şansımız bulunmamaktadır. %80 başarıya ulaştığınız takdirde sınavı geçmiş sayılırsınız. Sertifika konu hakkında uzmanlığınızı temsil eden bir belgedir. AdWords sertifikaları belirli bir vakte kadar geçerlidir. Sürekli değişen yapısı olduğu için, her yıl sınava tekrar girmeniz gerekmektedir.  Şimdiden hepinize bol şanslar dilerim.

Halil Bayrak
Halil Bayrak
Sosyal medya yönetimi üzerine çalışan ve Dijital pazarlamaya yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Dijilopedi'nin kurucularından olan Halil BAYRAK, SEO, AdWords, Analytics ve Sosyal Medya Yönetimi konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI