Ana SayfaDijital PazarlamaDijital Pazarlamanın Temel Taşı: Hedef Kitle Belirleme

Dijital Pazarlamanın Temel Taşı: Hedef Kitle Belirleme

Bir firma için dijital pazarlama açısından en kritik konulardan birisi de hedef kitle belirlemektir. Genellikle “hedef kitleniz kim” diye sorduğumuzda “herkes” cevabı ile karşılaşırız ki bu bütünüyle yanlış bir düşüncedir.

Dijital Pazarlamanın Temel Taşı: Hedef Kitle Belirleme

Bir firma için dijital pazarlama açısından en kritik konulardan birisi de hedef kitle belirlemektir. Genellikle “hedef kitleniz kim” diye sorduğumuzda “herkes” cevabı ile karşılaşırız ki bu bütünüyle yanlış bir düşüncedir. Gereksiz yere reklam maliyet/maliyet oranların artmasına neden olur. Yani yaptığınız reklamların satışa dönüşmemesi gibi istenmeyecek bir durum ile karşı karşıya kalırsınız.

Peki doğru hedef kitle nasıl belirlenir? Cevap öncelikle doğru soruları sormakta! Bu yüzden önce bazı sorulara cevap vermemiz gerekiyor.

Sattığımız ürünün özellikleri nelerdir ve bu ürünü kimler daha çok tercih ediyor?

  1. Yaş aralığı
  2. Cinsiyet
  3. Eğitim durumu
  4. Gelir seviyesi
  5. Medeni durumu (evli mi, bekar mı?)
  6. Bu kitle neleri sevmez?
  7. Hangi hedef kitle, ürününüz için tamamen negatif ağda bulunmaktadır.
  8. Ürünü tercih edecek kişiler, hangi dijital pazarlama kanallarını kullanmaktadır? (facebook, twitter, linkedin, instagram…vb Türkiye’de hemen hemen herkesin kullandığı bir platform olduğu için Google saymıyorum)

Ürünü kampanyası ile ilgili birincil maksadımız öncelikle üründen daha fazla kişinin haberdar olması mı yoksa doğrudan satış mı?

Satış ile birlikte markaya da yatırım yapmak istenirse hedef kitle nisbeten daha geniş olarak seçilmelidir. Fakat doğrudan satış odaklı bir pazarlama çalışması, daha niş bir hedef kitle tercih etmeyi gerektirir.

Kampanya için ne kadarlık bir harcama ve gelir hedefleniyor?

Maliyet oranı pazarlamacı açısından önemli bir performans göstergesidir. Maliyet/Gelir ne kadar düşükse, o kadar başarılı bir pazarlama çalışması yapılmış demektir. Bununla beraber geçmiş istatistikler – eğer yeteri kadar deneme yapıldı ise- bize ne kadar harcandığında, ne kadar satış elde edebileceğimize dair yaklaşık bir fikir verecektir. (Bu konuda Gösterim-Satış İlişkisine dair Dijital Pazarlamada Matematiksel Modelleme yazımızı okumanızı tavsiye ederim.)

Satışını yaptığım ürünlerin, dağıtım yelpazesi nereler?

İl ve ilçe olarak tespitler (Ürünü ulaştıramayacağınız kişilere reklamınızı göstermemeniz, marka prestiji açısından önemli bir husustur.)

Tüm bu temel soruların cevaplarını verdikten sonra, ürünümüz için daha özel bir kitleyi seçmiş ve aynı zamanda da mevcut kendi kitlemizi tespit etmiş oluyoruz. Bu bilgiler bize dijital pazarlama araçlarında daha isabetli hedefleme imkanı tanıyacağı gibi, en az 2 kat daha verimli sonuçlar almamızı sağlayacaktır.

Tüm bu tespitleri gerçekleştirdikten sonra reklam çalışmalarına geçebiliriz. Fakat reklam çalışmalarına başlamadan önce reklamın içermesi gereken ikna edicilik, bilgilendirme…vb temel fonksiyonları muhakkak bilmemiz, reklam çalışmasını bu yönde kurgulamamız son derece önemli. Eğer reklamın temel fonksiyonlarını ve faydalarını öğrenmek isterseniz, şu yazımızı okuyabilirsiniz.

Cengizhan SALİH
Cengizhan SALİH
Konvansiyonel ve dijital medya kampanyalarının planlanması ve icra edilmesi üzerine çalışan ve https://dijilopedi.com'un kurucularından olan Cengizhan SALİH, dijital pazarlama özelinde SEO, AdWords, PPC, Analytics ve Sosyal Medya Reklamları konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI